Gelato alla lavanda, czyli lody lawendowe

9 sierpnia, 2013

Jakiś czas temu, kiedy w kinach pojawił się film „To skomplikowane”, nie spodziewałam się, że stanie się on moją inspiracją kulinarną. Jednakże film wypełniony jest wątkami związanymi z kuchnią, miłością do jedzenia, że ciężko byłoby mi przejść obok tego faktu obojętnie. Ogromne wrażenie wywarły na mnie jednak wspaniałe lody lawendowe, które swoim intensywnym smakiem potrafią zaskoczyć niejednego… ;)

składniki: 500g kremówki, 1 puszka niesłodzonego mleka, 300g cukru, 7 żółtek, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki suszonej lawendy

wykonanie: W garnku z grubym dnem gotujemy kremówkę z niesłodzonym mlekiem oraz lawendą i ekstraktem waniliowym. W misce miksujemy żółtka wraz z cukrem na puszystą masę. Kiedy masa będzie gotowa, kremówkę z mlekiem, lawendą oraz ekstraktem odcedzamy na sicie aby nie pozostawić kawałków lawendy i wlewamy małym strumieniem do masy jajecznej, którą w tym czasie nadal miksujemy – odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy do docelowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika. Po około 6-7h zaczynamy masę miksować i tak co godzinę. Kiedy masa stanie się jednolita pozostawiamy do całkowitego zamrożenia, a na koniec… cieszymy się smakiem domowych lodów (przed podaniem warto wystawić lody na kilka minut na szafkę będą się wówczas łatwiej formować)

zdjęcie z sieci

A kto jeszcze nie oglądał filmu – naprawdę zachęcam! Przyjemna komedia romantyczna :)

zdjęcie z sieci

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.