Kruche ciasto idealne na mazurka i na tartę

27 marca, 2013

Kiedyś szukałam idealnego przepisu na dobre kruche ciasto ale nie da się ukryć, że w zależności od tego jakie ciasto się robi to można byłoby stosować inny rodzaj kruchego ciasta :)
Tym razem przedstawiam przepis podstawowy na kruche słodkie ciasto idealne do przygotowania mazurka czy tarty.

składniki: 250g mąki, 100g masła, 100g cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżka mleka

wykonanie: Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy masło pokrojone w kostkę, przesiewamy przez sito cukier puder. Dodajemy szczyptę soli, jajko i całość dokładnie łączymy. Następnie dodajemy mleko i jeszcze raz dokładnie zagniatamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Tworząc spód, ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując ciasto mąką, przekładamy do blaszki lekko nakłuwając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160-180 stopni przez 10-15 minut.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze

  1. jej, ja pamiętam swoje pierwsze kruche ciasto xD gafa stulecia..blachę do tarty posmarowałam masłem…oczywiście w piekarniku wszystko się rozpłynęło..haha:)