Czekoladowa baba

30 marca, 2013

Jeżeli w przyszłym roku przyjdzie mi do głowy znowu spędzić tyle czasu na sprzątaniu, gotowaniu i pieczeniu… to niech znajdzie się ktoś kto mi te pomysły szybko wybije z głowy :) A póki co wrzucam Wam jeszcze przepis na czekoladową babę z owocami kandyzowanymi i czekoladą.

składniki: 300g mąki, 2 łyżki czubate kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, 50g kropelek z czekolady, 150g cukru, kilka kropli esencji waniliowej, 130g masła (temp. pokojowa), 2 jajka, 120 ml mleka, 100g powideł śliwkowych, 3-4 łyżki owoców kandyzowanych
dodatkowo: polewa biała+ odrobina zielonego barwnika, polewa mleczna, owoce kandyzowane, tłuszcz i bułka tarta do formy

wykonanie: W misce mieszamy mąkę, kakao oraz sodę. Żółtka oddzielamy od białek, po czym ucieramy je z masłem, esencją, jajkami oraz cukrem na gładką masę. Białka ubijamy na pianę. Do masy dodajemy stopniowo suche składniki na zmianę z mlekiem. Następnie dodajemy powidła. Całość mieszamy z kropelkami czekolady oraz z owocami kandyzowanymi, po czym delikatnie dodajemy pianę z białek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i przekładamy masę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut, pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu chwilę studzimy, wyjmujemy ciasto z formy i ozdabiamy polewami oraz owocami kandyzowanymi.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze