Gorąca czekolada z piankami marshmallows i WHISKY

24 września, 2013

Okazuje się, że nawet mnie wiatr potrafi ponieść :) Dzisiejszy o mało nie urwał mi głowy, zmarzłam okrutnie i jedynie o czym marzyłam przez ostatnie pół dnia to książka i gorąca czekolada…. Marzenie się spełniło! Powstała przepyszna gorąca czekolada z piankami, whisky i bitą śmietaną… Jestem w niebie.

składniki: na porcję: 100ml pełnotłustego mleka, 100ml śmietanki kremówki, 65g czekolady deserowej, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 3 łyżki whisky, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżka ciemnego kakao
dodatkowo pokrojone pianki marshmallows, bita śmietana

wykonanie: Do garnka wlewamy mleko, śmietankę oraz esencję waniliową wraz z cukrem i zagotowujemy. Następnie dodajemy czekoladę i gotujemy aż do rozpuszczenia. Pod koniec dodajemy kakao, dobrze je rozprowadzając oraz whisky. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotową czekoladę przelewamy do kubka, posypujemy porcją pokrojonych pianek, nakładamy bitą śmietanę, którą dekorujemy odrobiną pokrojonych pianek.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze