Sobotni obiad: kotlety schabowe vs. schab pieczony oraz młode ziemniaki vs. puszyste puree

26 kwietnia, 2014

Propozycja sobotniego obiadu, w dwóch wersjach smakowych: młode ziemniaki w maśle vs. puree ziemniaczane oraz pieczony schab vs. kotlety schabowe z dodatkiem świeżej sałatki.
Którą wersję wolicie?

Młode ziemniaki: 
500g młodych ziemniaków, sól do gotowania, 2-3 łyżki masła, posiekany koperek

Ziemniaki skrobiemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu i odcedzeniu dodajemy masło oraz koperek i całość energicznie mieszamy.

Królewskie puree ziemniaczane: link!

Kotlety schabowe panierowane:
3-4 kotlety schabowe, mąka, 2 duże jajka, sól, pieprz, szczypta chili, bułka tarta, olej do smażenia

Kotlety schabowe rozbijamy za pomocą tłuczka. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem oraz szczyptą chili. Następnie obtaczamy kotlety w mące, w masie jajecznej, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety na rumiano z dwóch stron na średnim ogniu.

Schab pieczony w 40 minut: link!

Sałatka:
1/2 główki sałaty masłowej, 1 duży pomidor, 4 rzodkiewki, 1/2 ogórka zielonego, 1/2 cebuli czerwonej, 1 cebulka dymka, 1 łyżka posiekanego koperku, sos vinegret, ser feta, opcjonalnie: oliwki

Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy i przekładamy do miski. Pomidora kroimy w cząstki, rzodkiewki, ogórka w plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Cebulę dymkę siekamy wraz ze szczypiorkiem i dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy z sosem vinegret oraz posiekanym koperkiem i serem feta.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.