Sałatka z wątróbką, serem Quadrello oraz sosem wiśniowym

10 stycznia, 2014

Najlepsza, cudowna, po prostu… boska!!! Sałatka z wątróbką oraz sosem wiśniowym okazała się być strzałem w dziesiątkę, mało tego, zjednała nawet największych wrogów wątróbki :)

składniki: porcja sałaty rzymskiej, kilka liści świeżego szpinaku, starta marchew, kilka cząstek pomidora, 1 łyżka prażonych płatków migdałów, 200g drobiowej wątróbki, sól, pieprz, mąka, łyżka masła + 2 łyżki oleju do smażenia, płatki świeżo startego sera Quadrello
sos: 3/4szkl. mrożonych wiśni, 2 łyżki cukru, 1 łyżka sosu sojowego, kilka kropli sosu Worcester, 1 płaska łyżeczka octu winnego, 2 łyżki śmietany kremówki, 1/3 płaskiej łyżeczki angielskiej musztardy, szczypta świeżo mielonego pieprzu

wykonanie: W garnuszku karmelizujemy cukier po czym dodajemy mrożone wiśnie, mieszamy i dusimy przez chwilkę. Dodajemy sos sojowy, sos Worcester, ocet winny, musztardę i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze chwilę, dodajemy śmietanę kremówkę oraz świeżo mielony pieprz i odstawiamy. Wątróbkę doprawiamy solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem i olejem. Na talerzu wykładamy porwane liście sałaty rzymskiej, szpinak oraz startą marchew. Na wierzchu układamy pomidory, podsmażoną wątróbkę, całość polewamy sosem wiśniowym i posypujemy prażonymi płatkami migdałów oraz startym serem Quadrello.

A teraz jemy i się delektujemy! <3

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.