Sałatka Frutti di mare

15 lutego, 2014

Dzisiejsza, sobotnia propozycja obiadowa będzie w miarę lekka w swojej formie – sałatka z tuńczykiem, jajkiem, świeżą rzymską sałatą, pomidorkami, krewetkami koktajlowymi… Jest to idealne danie, które nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, a zachwyca swoją prostotą i smakiem.

Polecam…


składniki: mała główka sałaty rzymskiej, 2 ugotowane jajka, kilka pomidorków koktajlowych, 120g odsączonego tuńczyka w sosie własnym, 3-4 ziemniaczki – ugotowane i zapieczone w kształcie ósemek, ogórek zielony pokrojony w plasterki, 2 łyżki krewetek koktajlowych podsmażonych na maśle, pokruszony blue cheese, 2 łyżki płatków sera Quadrello
sos: pół małego kubeczka jogurtu, kilka kropli soku z cytryny, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, 1 starty ząbek czosnku

wykonanie: Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na bok aby nabrał smaku. Sałatę rwiemy na kawałki, jajka kroimy w ósemki, pomidorki kroimy na pół. Na talerzu układamy porcję sałaty i dodajemy ogórka, pomidorki, tuńczyka, blue cheese, podsmażone krewetki, kilka ósemek pieczonych ziemniaków oraz jajek. Całość skrapiamy sosem jogurtowym i posypujemy płatkami sera Quadrello.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.