Letnia sałatka z kiełkami słonecznika

21 maja, 2014

Sałatka do obiadu najszybciej powstaje z tego co aktualnie mamy w lodówce. Na początek miał być kalafior z bułeczką tartą ale świeże zielsko wygrało – odrobina rukoli, pomidorków cherry, cebulki dymki i ogórka, a do tego kiełki słonecznika i lekki dressing z kefiru, czosnku, soli, pieprzu oraz soku z cytryny… Nic więcej nie trzeba!

składniki: rukola, pół zielonego ogórka, 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem, 5 pomidorków cherry, garść kiełków słonecznika, 1 duży posiekany ząbek czosnku, kefir, sól, pieprz, sok z cytryny

wykonanie: Rukolę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy pomidorki przekrojone w czwórki, ogórka zielonego pokrojonego w półplasterki, posiekaną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem, odrobinę kiełków słonecznika i całość mieszamy z dressingiem: do kefiru dodajemy posiekany drobno czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.