Kanapka z pieczonym indykiem i wyjątkową sałatką Coleslaw

22 września, 2013

Pieczone mięso jest, według mnie, rewelacyjnym składnikiem kanapek. Ja mam szczególną słabość do tych grillowanych, bądź podsmażanych na patelni grillowej, z dodatkiem sera i w przypadku tej kanapki – z dodatkiem pysznej wersji sałatki Coleslaw.

składniki: 2 kromki pieczywa lub 1 słodka bułka do hamburgerów, plastry pieczonego indyka, 2 łyżki startego żółtego sera (u mnie mieszany: cheddar+emmentaler), łyżeczka masła
sałatka Coleslaw: 3/4 szkl. poszatkowanej białej kapusty, szczypta soli, 1 czubata łyżeczka śmietany, 1 łyżeczka majonezu, 1 czubata łyżeczka dobrego ketchupu, 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub Worcester, szczypta świeżo mielonego pieprzu, 1/2 płaskiej łyżeczki musztardy dijon, odrobina pokruszonego sera blue cheese, łyżeczka sosu maślanego z pieczonego indyka

wykonanie: W miseczce mieszamy i lekko zgniatamy poszatkowaną kapustę z solą aby kapusta skruszała. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Bułkę do hamburgerów dzielimy na pół i grillujemy z dwóch stron na grillowej patelni z niewielką ilością masła. Podsmażamy również plastry pieczonego indyka. Na dolnej części wygrillowanej bułki (nadal trzymając ją na patelni) układamy starty żółty ser i pozostawiamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy zawartość patelni. Na dolnej części bułki z roztopionym serem układamy plastry indyka, sałatkę Coleslaw i przykrywamy górną częścią bułki.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze

    • Tą polecam w szczególności – wraz z sałatką z kapusty, która zawiera w sobie maślany sos z pieczenia mięsa – po prostu niebo w gębie! Wyrazisty smak cytryny, mięty…

    • Naprawdę jest cudowna i stwierdzam, że warto eksperymentować z kapustą – sałatka wyszła rewelacyjnie! :)