Carpaccio z buraków

21 listopada, 2013

Carpaccio z buraków to bez wątpienia jeden z moich ulubionych dodatków do potraw. Buraczki w tej odsłonie idealnie sprawdziły się podczas jednej z moich kolacji dla znajomych, kiedy to trafiły na stół wraz z pieczonym mięsem. Dlaczego więc nie wykorzystać carpaccio z buraków podczas Świąt Bożego Narodzenia stawiając je na stole tuż obok świątecznej pieczeni?

składniki: 3 średnie ugotowane do miękkości buraki, oliwa aromatyzowana czosnkiem i chili , ocet balsamiczny do skropienia, kilka kropli soku z cytryny, pokruszony blue cheese, pokruszony ser feta, 2 posiekane ząbki czosnku
wykonanie: Ugotowane buraki obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki, układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym oraz sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym czosnkiem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aż składniki się przegryzą. Podajemy z pokruszonym serem fera oraz blue cheese.
Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz