Śledź w sosie musztardowym

10 grudnia, 2013

Cudowny śledzik! :) Spróbowałam go na nowo na drugi dzień po przyrządzeniu i naprawdę… smakowity! Tego właśnie było mi trzeba, bo ja śledzie raz na jakiś czas uwielbiam zjeść. Zachęcam każdego do spróbowania, jeżeli do tej pory obok śledzia przechodziliście obojętnie – odpowiedni dzień, smak i można być w niebie :)


Składniki: 4-6 solonych, wymoczonych filetów śledziowych, 3 łyżki musztardy delikatesowej, 1/2 łyżki cukru, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka oleju, 2 łyżki majonezu, szczypta soli, szczypta pieprzu, czerwona cebula

Wykonanie: Filety śledziowe pokroić na dwu- centymetrowe paski. Cukier i musztardę wymieszać, a następnie powoli wlewać olej, ciągle mieszając. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Cebulę czerwoną pokroić w talarki i przełożyć nią śledzie. Powstałym sosem polać śledzie. Pozostawić na noc w lodówce, przykryte folią spożywczą.
Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz