Pieczone pomidory z cynamonem

16 września, 2013

Uwielbiam pomidorki koktajlowe oraz żółte pomidory. Od dłuższego czasu nosiłam się z myślą aby te pomidorki zapiec na słodko w piekarniku i użyć ich jako dodatek do potraw. I wreszcie nadszedł ten dzień! Aby było bardziej aromatycznie, pomidorki dodatkowo oprószyłam cynamonem i był to strzał w dziesiątkę!

składniki: 10 szt pomidorków koktajlowych, 3 żółte pomidory, szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu, porządna szczypta cukru, cynamon mielony, oliwa

wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Pomidorki kroimy na pół. Blachę wykładamy pergaminem i lekko skrapiamy oliwą. Układamy pomidorki skórką do dołu, oprószając je solą, pieprzem, cukrem oraz cynamonem. Całość ponownie skrapiamy oliwą. Blachę z pomidorami wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze