Azjatyckie pierożki z wołowiną

22 maja, 2014

Jakiś czas temu odwiedziłam nowe dla mnie miejsce na kulinarnej mapie Warszawy – knajpkę ToTu serwującą chińskie pierożki JIAOZI. Pierożki te gotowane są na parze i podawane są w kilku smakach. Wówczas skusiłam się na wersję z dynią i jajkiem oraz z wieprzowiną i krewetkami. Nie było to może wielkie doznanie dla moich kubków smakowych, jednakże postanowiłam przyrządzić w domu azjatyckie pierożki, dla których mimo wszystko inspiracją były te z ToTu.
Podsumowanie: wyszły pyszne, wyraziste w smaku pierożki, które podane z sosem sojowym z hoisin po prostu mnie zaczarowały :) polecam tym, którzy lubią smak sosu sojowego, imbiru, cynamonu, chili w połączeniu z siekanym mięsem wołowym.

składniki (5 pierożków): 200g mięsa wołowego mielonego, najlepiej siekanego, 1 duży posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, imbir mielony, szczypta cynamonu, szczypta chili, szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków, olej do smażenia, 1/2l bulionu wołowego
ciasto: 3/4 szkl. mąki, ciepła woda
sos: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka sosu hoisin, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 posiekany szczypiorek z cebulki dymki

wykonanie: Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami oraz ząbkiem czosnku. Z mąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, z którego następnie tworzymy okrągłe cienkie placuszki. Na środku każdego placuszka wykładamy porcję mięsa i sklejamy ciasto u góry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy od spodu pierożki na rumiano, a następnie przekładamy je do garnka z gotującym się bulionem. Pierożki gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, po czym przekładamy je do miseczki, zalewając niewielką ilością bulionu i podajemy z sosem, którego składniki dokładnie mieszamy przed podaniem.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz