Tydzień kuchni brytyjskiej: śniadanie angielskie

14 października, 2013

Śniadanie angielskie rozpoczyna wraz z poniedziałkiem tydzień kuchni brytyjskiej. I choć Full English breakfast zawiera w sobie dodatkowo fasolkę, to ze względu na to, że osobiście aż tak bardzo jej nie kocham – pozwoliłam sobie na jej brak :) Dodatkowo do przygotowania śniadania użyłam pysznych białych kiełbasek, które, jak dla mnie, w tym zestawieniu smakowały najlepiej.

składniki: 1 jajko, 2 plastry boczku wędzonego, 2 białe kiełbaski, 1/2 pomidora malinowego, 4 pieczarki, 2 tosty przekrojone po ukosie, sól, pieprz, smalec
opcjonalnie: fasolka w sosie pomidorowym

wykonanie: Do wykonania tego dania potrzebne będą dwie patelnie – jedna zwykła, druga grillowa. Obydwie patelnie rozgrzewamy, rozsmarowując niewielką ilość smalcu. Na patelni grillowej smażymy: białe kiełbaski, pomidora oraz tosty, zaś na zwykłej patelni: boczek, pieczarki oraz jajko sadzone, oprószone solą oraz pieprzem.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze