Omlet z mozzarellą, pomidorami oraz szynką

27 maja, 2014

W ostatnim czasie bardzo polubiłam śniadania, w których skład wchodzą jajka. Szczególnie upodobałam sobie wszelkiego rodzaju omlety, więc przedstawiam Wam jedną z najprostszych ale bardzo smaczną opcję śniadaniową – omlet z mozzarellą, pomidorami oraz szynką.

składniki: 3 jajka, 1/2 kulki mozzarelli, 3 pomidorki cherry, 2-3 plasterki szynki, 1/2 małej cebulki pokrojonej w piórka, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz, opcjonalnie zioła (bazylia, tymianek itp.)

wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w paseczki szynką wraz z cebulą. Jajka roztrzepujemy z solą oraz pieprzem i ewentualnie z ziołami, po czym wylewamy na patelnię, nie mieszamy! Póki jajka się nie zetną całość wykładamy pokrojonymi pomidorkami cherry oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą. Podsmażamy aż jajka się dobrze zetną.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz

  1. boję się tego omleta, mojej rodzince przypadł do gustu omlet chlebowy i teraz co chwilę wołają na śniadanie, albo na kolację. Jeśli jeszcze ten im zasmakuję, to już w ogóle będę miał przechlapane :P

    • W tej wersji omlet bez wątpienia jest ciekawy :) szczególnie z dodatkiem ziół :) polecam również ze świeżymi grzybami :)