Zupa botwinkowa

28 maja, 2014

To jest chyba jedna z moich ulubionych pór roku, szczególnie ze względu na to, że w sklepie można kupić tyle wspaniałych świeżych warzyw, młodą włoszczyznę, botwinkę. I właśnie ta ostatnia trafiła dzisiaj na stół pod postacią zupy. Nie będzie to tradycyjny barszczyk botwinkowy tylko prosta, jednogarnkowa zupa. Zapraszam!

składniki: 2l bulionu drobiowego (na mięsie, nie z kostki!), 2 ugotowane starte marchewki, 1 duży pęczek botwinki, 3 średnie ziemniaki, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 czubate łyżki śmietany 18-22%, 1 czubata łyżeczka mąki, sól, pieprz, szczypta kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru, majeranek

wykonanie: Bulion drobiowy zagotowujemy, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę – bez łodyg, krojąc w kostkę buraczki i liście w paseczki. Startą marchewkę dodajemy do zupy i gotujemy aż buraczki zmiękną. Pod koniec dodajemy ugotowane i pokrojone jajka. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, dodajemy łyżkę wazową zupy i szybko mieszamy, po czym dodajemy do zawartości garnka. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami oraz cukrem.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.