Zimowy chowder

9 stycznia, 2014

Choć zimy nie widać to przyjemnie jest czasem sięgnąć po rozgrzewającą zupę – bez wątpienia wczorajszy wietrzny i deszczowy dzień tego wymagał! Pyszna zupa z dodatkiem kukurydzy, dyni, papryki, a także schabu, idealnie syci i dodaje energii na resztę dnia!

składniki: 200g dyni, 200g mrożonej kukurydzy, 1/2 pokrojonej drobno czerwonej papryki, 1 starta marchew, 1 starta pietruszka, 200g pieczonego schabu, bulion drobiowy (około 1l), sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka mielona papryka, śmietana, posiekany por

wykonanie: Dynię pokrojoną w kostkę wraz z kukurydzą, czerwoną papryką, marchewką, pietruszką oraz 150g schabu zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec całość doprawiamy przyprawami, lekko blendujemy. Każdą porcję ozdabiamy kleksem ze śmietany, pokrojonym w plasterki schabem oraz posiekanym porem.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.