Tagliatelle w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej mięty

21 października, 2013

Po tygodniu kuchni brytyjskiej przyszedł czas na mój ukochany.. makaron :) Padło na tagliatelle w sosie pomidorowym, z mielonym wołowym mięsem, z dodatkiem pieprzu cayenne, sosem Worcester i świeżą posiekaną miętą… Całość z delikatną maślaną nutą, po prostu – żyć, nie umierać! :)

wykonanie: W garnku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy mięso wołowe, przyprawione solą oraz pieprzem. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek, mieszamy i smażymy przez chwilę z dodatkiem sosu Worcester. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy całość 3 łyżkami wazowymi wody z gotującego się makaronu (nadaje sosom naturalną gęstość). Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne i mieszamy ze startym parmezanem. Ugotowany makaron przekładamy do sosu i całość mieszamy. Makaron z sosem skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia. Gotowy makaron podajemy ze świeżą, posiekaną miętą.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze