Tagliatelle Alfredo z kurczakiem, suszonymi pomidorami oraz rukolą

20 marca, 2014

Już niejednokrotnie podkreślałam, że jestem makaronowa aż na wskroś – nic nie poradzę, że uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, kluski i wszystko to co można połączyć z dobrym wyrazistym w smaku sosem…. Tym razem na stole pojawił się on… sos Alfredo z dodatkiem kurczaka, suszonych pomidorów oraz rukoli…
la vita è bella!

składniki: 1/2 opakowania makaronu tagliatelle, 1 pojedyncza ale spora pierś z kurczaka, 6 suszonych pomidorów z oleju, duża garść świeżej rukoli, sól, pieprz, masło do smażenia

sos Alfredo: 2 łyżki masła, 1/2 szkl. startego parmezanu, 200ml śmietanki kremówki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz

wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Na patelni podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki z dodatkiem soli oraz pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
W rondelku roztapiamy masło i podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku, uważając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietankę oraz parmezan. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelnię, gdzie dotychczas smażyła się pierś z kurczaka, dodajemy ugotowany makaron oraz sos Alfredo, całość dokładnie mieszamy i dodajemy świeżą rukolę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Po przełożeniu na talerze można makaron dodatkowo posypać startym parmezanem.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz