Schab pieczony w 40 minut

26 kwietnia, 2014

Pan Aleksander zażyczył sobie dzisiaj na obiad kotlety schabowe. Wszystko byłoby świetnie gdyby nie fakt, że ja na smażone schabowe niekoniecznie miałam ochotę. Dlatego też dla siebie upiekłam mięsko w piekarniku, a dla mojego Aleksandra usmażyłam upragnione schabowe.

Schab pieczony został podany z szybkim sosem, z dodatkiem sosu z pieczenia, który nadal sosowi więcej aromatu, a dla koloru dodałam odrobinę kakao :)
Składniki: 3-4 kotlety schabowe, przyprawy: sól, pieprz, szczypta granulowanego czosnku, szczypta suszonej cebuli, przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis, szczypta chili, 1 łyżeczka oleju
sos: 1 łyżka masła, 1/2 cebuli posiekanej, 2 łyżeczki mąki, woda do podlania, przyprawa do mięsa wieprzowego, szczypta kakao, pieprz mielony, sos Worcestershire, 1/4 kostki rosołowej
Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso nacieramy przyprawami z dodatkiem oleju i przekładamy do naczynia wyłożonego folią aluminiową, którą otulamy mięso. Mięso wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie folię lekko rozchylamy, temperaturę zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut. Następnie, jeżeli sos wyparuje, całość podlewamy odrobiną wody i pieczemy przez kolejne 10 minut. Podajemy wraz z sosem.
Sos: W garnuszku na maśle podsmażamy cebulę, w międzyczasie dodając pokruszoną kostkę rosołową. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy wodą i dodajemy szczyptę przyprawy do mięsa wieprzowego, pieprz mielony oraz kilka kropli sosu Worcestershire do smaku. Całość gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Pod koniec dodajemy kakao dla koloru.
Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.