Pieczona pierś z indyka w maśle

22 września, 2013

Mogłabym powiedzieć, że masło uszlachetnia smak potrawy. Podobnie jest podczas pieczenia, kojący zapach masła rozchodzi się w całym mieszkaniu, aż nie można się doczekać kiedy jedzenie  wyjdzie wreszcie z piekarnika. Na co dzień uwielbiam kurczaka pieczonego właśnie z dodatkiem masła, pomyślałam więc aby na niedzielę upiec w ten sam sposób po prostu pierś z indyka w przyprawach, z dodatkiem soku z cytryny i mięty.

Nie bójcie się tej ilości masła, smak jest nieziemski!


składniki: około 500g piersi z indyka, 1 czubata łyżeczka soli, 1 czubata łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty (może być suszona), 5 łyżek soku z cytryny, 1 i 1/2 łyżeczka papryki czerwonej mielonej, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 kostki masła

wykonanie: Pierś myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce mieszamy sok z cytryny, miętę, sól, pieprz, paprykę oraz majeranek i nacieramy mięso. Najlepiej pozostawić je na kilka godzin w naczyniu aby naszło przyprawami. Jednakże ja, jak zwykle, upiekłam mięso od razu.
Mięso możemy upiec w rękawie do pieczenia bądź w razie jego braku w folii aluminiowej, z której formujemy coś na wzór rękawa, łącząc dolną część folii z górną tak aby folia nie przylegała podczas pieczenia do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso przekładamy do rękawa/folii, a na wierzchu mięsa układamy pokrojone w plastry masło. Pierś z indyka pieczemy około 55-60 minut.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz