Pieczona pierś kaczki z sosem borówkowym

18 września, 2013

Dla wielu osób przygotowanie kaczki jest równoznaczne z wejściem na Mount Everest w klapkach. Wbrew pozorom jednak nie jest to tak wielka sztuka aby przygotować soczyste mięso i zachwycić nim wszystkich domowników – wystarczy trochę chęci i poniższy przepis.

Polecam wcześniej pozostawić piersi kaczki w przyprawach na około 4-5h w lodówce, a już najlepiej na całą noc.


składniki: 2 piersi z kaczki (około 500g), sól, pieprz, majeranek, 1/3 szkl. czerwonego wina, 4 listki rozmarynu, 1/2 szkl. borówki amerykańskiej, cienkie plasterki pomarańczy, 3 łyżeczki miodu

do podania: puree z dodatkiem cheddaru

wykonanie: Pierś kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórkę nacinamy ostrym nożem w kratkę. Mięso nacieramy dokładnie solą, pieprzem oraz majerankiem i chowamy do lodówki na kilka godzin, choć nie ukrywam, że ja przygotowałam mięso bezpośrednio po natarciu. Rozgrzewamy patelnię i układamy piersi karczki skórką do dołu – smażymy przez około 8 minut. Następnie piersi przekładamy na drugą stronę i smażymy około 4 minut. Pod koniec smażenia skórkę smarujemy miodem.W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wysmażone piersi układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i układamy na wierzchu plasterki pomarańczy – mięso pieczemy przez około 4 minuty, po czym wyjmujemy naczynie, a mięso dokładnie otulamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło. Na patelni pozostawionej po smażeniu piersi pozostawiamy około 2 łyżek tłuszczu z kaczki, ponownie rozgrzewamy i dodajemy wino, rozmaryn oraz płaską łyżeczkę miodu. Kiedy sos się lekko zredukuje, dodajemy borówki i smażymy aż zaczną się lekko rozpadać. Sos doprawiamy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Pierś z kaczki przed podaniem kroimy w ukośne plastry i podajemy polane sosem borówkowym oraz z puree ziemniaczanym z dodatkiem cheddaru.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze

  1. Dzisiaj zrobiłem pierwszą w życiu kaczkę wg. Twojego przepisu! Wyszła przepysznie szczególni sos – który w swej prostocie jest wprost genialny. Pozdrawiam Przemek

  2. Dzisiaj ja zabieram sie za ten przepis – jutro podziele się opinia moich najbliższych i swoją