Kremowe tagliatelle z szynką parmeńską

20 maja, 2014

Wracając do tego, że makarony są nieodłączną częścią mojej kuchni, tym razem proponuję prostą i szybką wersję makaronu tagliatelle z dodatkiem szynki parmeńskiej. Całość w delikatnym serowo śmietanowym sosie.

składniki (na 2 porcje): 2 porcje makaronu tagliatelle, 2-3 plastry szynki parmeńskiej, 150 ml śmietanki 30%, 30g kremowego serka topionego, 1/2 szkl. startego twardego serka dojrzewającego, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, łyżeczka masła, sól, pieprz

wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy masło, serek kremowy oraz starty ser dojrzewający, lekko mieszamy, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotujemy przez chwilę, dodając do sosu odrobinę wody z gotującego się makaronu. Makaron po ugotowaniu odcedzamy, przekładamy do przygotowanego sosu i mieszamy. Na talerze wykładamy makaron z sosem, na którym kolejno kładziemy porwaną szynkę parmeńską, a całość posypujemy startym serem. Makaron skrapiamy oliwą z oliwek.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.