Klasyczny żurek

7 kwietnia, 2014

Choć wszelkie blogi, strony tematyczne pękają w szwach od ilości przepisów na potrawy świąteczne, ja pozwalam sobie odpocząć częściowo od tego całego „szumu” wokół stołu świątecznego i zamieszczam jedynie przepis na klasyczny żurek.

składniki: (na średniej wielkości garnek) 300g wędzonych żeberek, opcjonalnie kość schabowa, 4 białe surowe kiełbasy, kawałek dobrej wędzonej parzonej kiełbasy wiejskiej, 300g ziemniaków, 500ml żuru z butelki, ugotowane jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, chrzan tarty delikatesowy – ilość wedle uznania, do smaku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, majeranek, obrana włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler), śmietana

wykonanie: Włoszczyznę, wędzone żeberka, kość schabową, kawałek wiejskiej kiełbasy oraz czosnek przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy płaską łyżkę soli i wstawiamy do gotowania. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i ściągamy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez około 30 min, odcedzamy zawartość i uzupełniamy wywar wodą. Dodajemy ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie. Następnie do zawartości garnka dodajemy żur z butelki, białe kiełbasy i gotujemy. Pod koniec żur do smaku doprawiamy chrzanem oraz solą, pieprzem i majerankiem. Żur zaprawiamy śmietaną, hartując ją wcześniej z gorącym żurkiem. Przed podaniem białą kiełbasę oraz wiejską kiełbasę kroimy, możemy również do talerza dodać kawałek wędzonego żeberka, pokrojone ugotowane na twardo jaka i całość zalewamy gorącym żurkiem.
Smacznego!

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz