Home made: makaron tagliatelle z czarnym pieprzem

4 stycznia, 2013

Kto nie marzył choć przez chwilę o własnoręcznie zrobionym makaronie?
Idealną okazją ku temu okazała się chęć przygotowania makaronu tagliatelle z sosem, jednak pomyślałam, że najbardziej smakowałby mi gdyby to on był już pikantny w smaku. Postanowiłam więc z samego rana sięgnąć po maszynkę do makaronu. Wcześniej jednak zagniotłam ciasto na moje wymarzone tagliatelle z czarnym pieprzem.

składniki: 400g mąki, 4 jaja, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka grubomielonego pieprzu

wykonanie: W blenderze mieszamy mąkę, jaja, oliwę oraz łyżeczkę pieprzu. Kiedy całość się połączy, przekładamy do miski i zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się elastyczne. Okrywamy folią i odstawiamy na jakiś czas. W międzyczasie ustawiamy maszynkę do makaronu, za pomocą której uzyskamy pasma ciasta gotowe do cięcia makaronu. Ciasto dzielimy na części, lekko spłaszczamy palcami i za pomocą maszynki wałkujemy w długie pasma ciasta. Wykładamy na blacie lekko wysypanym mąką. Następnie za pomocą odpowiedniej końcówki, zamieniamy ciasto w pasma makaronu. Gotowe rozwieszamy np. na wieszaku do wyschnięcia.
Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut.

Propozycja podanie: Tagliatelle z kremowym śmietanowo- serowym sosem z dodatkiem leśnych grzybów

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze