Farfalle w sosie pomidorowym z serem pleśniowym

23 sierpnia, 2013

Lubię proste dania, w szczególności te makaronowe. Jeszcze wczoraj w oczy wpadł mi makaron farfalle i pomyślałam, że całkiem dobrze mógłby się skomponować z sosem pomidorowym z dodatkiem sera rokpol, marchwi i pieczarek – nie myliłam się.

składniki: 1/2 opakowania makaronu farfalle, 1/2 małej cebulki, 1/2 małej marchwi, 2 pieczarki, 3 plastry sera Rokpol, 40g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki gęstej śmietany 30%, sól i pieprz – po szczypcie, 1/3 łyżeczki imbiru, koperek do posypania, 1/2 łyżki masła + 1/2 łyżki oliwy

wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W głębokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy posiekaną cebulkę, starte na grubych oczkach marchew oraz pieczarki. Kiedy pieczarki lekko się podduszą dodajemy ser rokpol, możemy podlać zawartość patelni 4 łyżkami wody z gotującego się makaronu, mieszamy. Kiedy ser prawie się rozpuści dodajemy koncentrat oraz śmietaną- mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Ugotowany makaron dodajemy do powstałego sosu, dokładnie łączymy. Farfalle z sosem podajemy posypane posiekanym koperkiem oraz pokruszonym serem rokpol.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz