Udka z kurczaka w boczku ze śliwkami w sosie śmietanowym

2 września, 2013

Kolejny przykład tego, że gotowanie powinno być przyjemnością, a nie udręką i wystarczy chwila w kuchni aby powstało proste ale za to smaczne danie. Pieczone udka z kurczaka owinięte boczkiem, zapieczone ze śliwkami w sosie śmietanowym, a do tego podane z puree serowo ziemniaczanym… Idealne na brzydkie poniedziałkowe i w dodatku deszczowe popołudnie  - uśmiech na twarzy gwarantowany! :)

składniki: 4 udka z kurczaka, sól, pieprz, pikantna przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek, 4 cienkie plastry wędzonego boczku, 150g śliwek suszonych, 120ml śmietanki kremówki, 1 cebula czerwona
puree: 500g ziemniaków, 100g sera mimolette, pieprz świeżo mielony, trochę ciepłego mleka, 1 łyżeczka masła
wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mięso z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz pikantną przyprawą z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Każde udko owijamy plastrem boczku. Cebulę kroimy w krążki i wykładamy dno brytfanki. Na cebuli układamy udka owinięte boczkiem, brytfankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, dodajemy suszone śliwki, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie do zawartości brytfanki dodajemy śmietanę kremówkę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy sos z mięsa z kremówką, pieczemy przez kolejne 10 minut.
Jak zrobić puree serowo ziemniaczane?
Ziemniaki obieramy i wstawiamy z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, a następnie dodajemy 1/3 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, ser, masło i rozdrabiamy za pomocą blendera, dolewając co jakiś ciepłe mleko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz

  1. Szczególnie przemawia do mnie to puree, że też sam nigdy na to nie wpadłem. Przyznam szczerze, że nie miałem okazji spróbowania sera Mimolette. Cheddar się nada?

    • Nie ukrywam, że u mnie ser Mimolette właśnie jest w zastępstwie sera Cheddar, także na pewno się nada :) Obydwa lubię zarówno za smak jak i za przepiękny kolor :)