Tydzień kuchni francuskiej: Quiche lorraine

20 listopada, 2013

Znowu się zapędziłam w pracy i został taki jeden „rodzynek” z serii Tygodnia kuchni francuskiej, a mianowicie: Quiche lorraine. To jedno z tych niezbyt skomplikowanych dań, a jednak mocno satysfakcjonujących po wykonaniu…. Nie wiem jak Was, ale mnie wygląd quiche lorraine zachwyca :)

składniki: 175 g mąki pszennej, 125 g masła, 25 g startego sera żółtego (np. cheddar), 3 łyżki wody
dodatkowo: 200g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 1 pokrojona w talarki cebula, sól, pieprz, szczypta chili, 2 jajka, 200ml śmietany 22%, posiekana natka pietruszki, 2 łyżki startego sera cheddar
wykonanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy – formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię (można ją lekko posmarować oliwą) i wysmażamy boczek z cebulą oraz dodatkiem soli, pieprzu i chili. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę na tartę smarujemy lekko masłem, a następnie wykładamy, wcześniej wyjętym z zamrażalnika, ciastem. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Następnie, po wyjęciu formy z piekarnika, na dnie formy, na cieście, wykładamy starty ser cheddar, a na nim wysmażony boczek z cebulą. W kubeczku roztrzepujemy jajka ze śmietaną oraz szczyptą soli oraz pieprzu, a także z posiekaną natką pietruszki. Powstałą masę wlewamy do formy, pokrywając boczek z cebulą i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz