Świąteczna pieczeń z polędwicy wieprzowej

21 listopada, 2013

Zbliżające się wielkimi krokami święta tylko upewniają mnie w tym, że czasami można zrobić odstępstwo od tradycji i podać coś co zazwyczaj na stół świąteczny nie trafiało ale jednocześnie nie rezygnując z klasycznych świątecznych inspiracji. Jedną z takich potraw, przynajmniej w moim domu, będzie pieczeń wieprzowa w cieście francuskim, która pod chrupiącą warstwą ciasta skrywa dodatkowo szpinak z odrobiną pleśniowego sera oraz boczek… :)

składniki: 1 polędwica wieprzowa, kilka plasterków wędzonego boczku, ciasto francuskie, 1 posiekany ząbek czosnku, 100g pokruszonego sera pleśniowego, świeży szpinak, 50g rozpuszczonego masła, sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju

wykonanie: Polędwicę myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Następnie mięso owijamy plasterkami boczku i obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim szpinak – pozostawiając margines – pokruszony ser pleśniowy. Całość lekko skrapiamy masłem. Na przygotowanym cieście wykładamy obsmażoną polęwiczkę i zawijamy w ciasto. Tak przygotowane mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem, a powierzchnię ciasta francuskiego smarujemy cienko pozostałym masłem. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz