Schab pieczony kanapkowy

13 września, 2013

Jakiś czas temu upiekłam schab, zresztą, razem z kawałkiem boczku. Miałam serdecznie dosyć wędlin sklepowych, zazwyczaj przechodziłam szerokim łukiem wokół lad chłodniczych na dziale wędliny. Najlepsze, że pieczenie mięs wpadło mi do głowy dość późno, bo po 21 wieczorem i dlatego też mięso nie poleżało sobie w przyprawach. A główną myślą było aby tylko szybko je upiec i iść grzecznie spać :)

Stąd też przepis nie jest wybitnie skomplikowany, wystarczy mięso, piekarnik i trochę przypraw i tu też poszłam na łatwiznę :)

Składniki:

  • 800g schabu środkowego,
  • 3 łyżki przyprawy do mięs Knorr z gorczycą i kolendrą,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • 1 łyżka płaska soli,
  • 1 płaska łyżka świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W miseczce mieszamy przyprawy z oliwą i czosnkiem i powstałą mieszanką nacieramy dokładnie mięso. Schab dokładnie zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do brytfanki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie folię odkrywamy i pieczemy schab bez przykrycia przez 20 minut. Schab pozostawiamy do ostudzenia, a następnie chowamy do lodówki.

Schab jest idealny na kanapki :)

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze