Podsmażane pierogi z kaczką oraz pieczarkami

28 września, 2013

Bardzo często pozostaje nam kilka porcji pieczonego mięsa, które można bardzo łatwo wykorzystać do przygotowania innych potraw. Jednym z takich przykładów są pierogi z nadzieniem z kaczki, którą upiekłam na obiad.

Składniki:

  • 250g pieczonej kaczki (ze skórką),
  • 3 plasterki wędzonego boczku,
  • 1/2 cebuli, 4 pieczarki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru, sól, pieprz

Wykonanie ciasta:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki,
  • 1 jajko,
  • letnia woda (około 100ml),
  • szczypta soli do gotowania,
  • tłuszcz z kaczki do podsmażenia

Wykonanie:

Upieczoną i wystudzoną kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki. Boczek siekamy drobno, pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy kawałki kaczki z boczkiem, posiekaną drobno cebulą oraz pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem. Całość rozdrabniamy za pomocą malaksera, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i za pomocą maszynki do pierogów lub szklanki wycinamy koła. Na każde wycięte z ciasta koło wykładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy przygotowane pierogi i gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia – odcedzamy na wysmarowany olejem talerz.
Pierogi możemy również podsmażyć – na patelni rozgrzewamy tłuszcz z kaczki i smażymy pierogi z dwóch stron na rumiano.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.