Podsmażane pierogi z kaczką oraz pieczarkami

18 września, 2013

Bardzo często pozostaje nam kilka porcji pieczonego mięsa, które można bardzo łatwo wykorzystać do przygotowania innych potraw. Jednym z takich przykładów są pierogi z nadzieniem z kaczki, którą upiekłam na obiad.

Przepis na pieczoną kaczkę z sosem borówkowym: 
http://www.zle-urodzone.pl/na-obiad/pieczona-piers-kaczki-z-sosem-borowkowym-2/

składniki: 250g pieczonej kaczki (ze skórką), 3 plasterki wędzonego boczku, 1/2 cebuli, 4 pieczarki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, sól, pieprz
ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki, 1 jajko, letnia woda (około 100ml), szczypta soli
sól do gotowania, tłuszcz z kaczki do podsmażenia

wykonanie: Upieczoną i wystudzoną kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki. Boczek siekamy drobno, pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy kawałki kaczki z boczkiem, posiekaną drobno cebulą oraz pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem. Całość rozdrabniamy za pomocą malaksera, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i za pomocą maszynki do pierogów lub szklanki wycinamy koła. Na każde wycięte z ciasta koło wykładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy przygotowane pierogi i gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia – odcedzamy na wysmarowany olejem talerz.
Pierogi możemy również podsmażyć – na patelni rozgrzewamy tłuszcz z kaczki i smażymy pierogi z dwóch stron na rumiano.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz