Po męsku: pieczona golonka w wiśniowym piwie

29 sierpnia, 2013

Kolejna propozycja z serii „po męsku”, czyli pieczona golonka w wiśniowym piwie z ziemniaczkami i jabłkiem. Mało kto się jej oprze!

Inspiracją była golonka z książki Nigelli Lawson „Kuchnia”.


składniki: 2 ponacinane golonki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 jabłka, 5-6 ziemniaków, 2 średnie cebule, 500ml piwa wiśniowego

wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ponacinane golonki dokładnie nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem, wcierając go również w rozcięcia. Cebulę kroimy w półtalarki i wykładamy dno blaszki, w której będziemy piec golonki. Na cebuli kładziemy golonki i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie do brytfanki dokładamy jabłka z usuniętymi gniazdami nasiennymi, które podobnie jak ziemniaki, wcześniej dokładnie umyte, kroimy w ósemki bądź czwórki, w zależności od wielkości. Zawartość brytfanki polewamy piwem wiśniowym (szczególnie golonki), zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez około 2 godziny. Po tym czasie ponownie całość podlewamy piwem, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut.

I choć czas oczekiwania jest długi, naprawdę warto jest poczekać…!

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.