Pikantne skrzydełka z Tabasco

23 kwietnia, 2014

Dla tych, którzy nie mogą żyć bez ostrego jedzenia polecam dzisiaj pikantne skrzydełka z Tabasco – ilość użytego sosu zależy od własnych preferencji. Osobiście dodaję około 1- 1,5 łyżeczki sosu ale jak wiadomo, niektórzy granicę „bólu” mają znacznie dalej niż, ja także śmiało można dodać więcej.
Skrzydełka warto podać z delikatnym sosem blue cheese, który z pewnością złagodzi uczucie pieczenia bądź dla podkreślenia ostrości ze słodkim sosem chili.

składniki: 500g skrzydełek z kurczaka
na marynatę: 3 łyżki słodkiego sosu chili, 1-1,5 łyżeczki sosu Tabasco, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki mielonej, 2 łyżki roztopionego masła
opcjonalnie do podania: łodygi selera, marchew w słupkach

wykonanie: Składniki na marynatę mieszamy. Skrzydełka myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na części – w miejscach gdzie skrzydełka się składają – odcinamy część „bezmięsną”, a pozostałe dwa kawałeczki przekładamy do marynaty. Podobnie z pozostałymi kawałkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika. Skrzydełka podajemy z sosem blue cheese lub słodkim chili oraz z łodygami selera i słupkami marchewki.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.