Pikantne skrzydełka z dipem blue cheese z ananasem

31 sierpnia, 2013

Sobotni obiad nie powinien być trudny w przygotowaniu, wręcz przeciwnie, powinien być prosty, szybki i smaczny. Przykładem niech będą dzisiejsze pikantne skrzydełka z równie szybkim i smacznym dipem blue cheese z ananasem.
Dip blue cheese z ananasem jest bardzo przyjemnym dodatkiem do pieczonego mięsa, szczególnie ze względu na jego niejednolitą konsystencję oraz lekko słodkawy smak.

składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka, mieszkanka przypraw: 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego, 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej, 1/2 płaskiej łyżeczki chili, 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy z oliwek

na dip: 100g blue cheese, 2 płaskie łyżki śmietany, 2 plastry ananasa z puszki, 1 łyżka syropu z puszki, 2 duże łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, do smaku kilka kropli soku z cytryny

do podania: chleb z puszystym środkiem i chrupiącą skórką :)

wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Skrzydełka dokładnie oczyszczamy i przekładamy do miski, doprawiamy mieszanką przypraw z dodatkiem oliwy i dokładnie mieszamy aby skrzydełka dobrze pokryły się przyprawami – przekładamy do blaszki. Mięso pieczemy w piekarniku przez około 35 minut.

Jak przygotować dip?

Za pomocą blendera łączymy blue cheese, ananasa, syrop z ananasa, śmietanę, majonez oraz pieprz. Do smaku dodajemy kilka kropli soku z cytryny.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.