Pieczone plastry boczku z tymiankiem i chili

24 sierpnia, 2013

Czasami przychodzi taki dzień kiedy mam ochotę na coś bardziej męskiego, tłustego, coś do pajdy chleba i po prostu kawałka ogórka małosolnego albo kwaszonego. Czymś takim są właśnie powoli pieczone plastry boczku z tymiankiem i chili… Coś pięknego :)

składniki: 4 plastry boczku, choć Wam proponuję co najmniej 10 :)
sól, pieprz, oliwa aromatyzowana czosnkiem i ostrą papryką, szczypta chili, szczypta tymianku, 1 wyciśnięty ząbek czosnku

wykonanie: W misce dokładnie mieszamy składniki na marynatę i wcieramy ją w boczek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natarty boczek układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze

  1. O kurczę – ciekawe. Nigdy nie piekłam boczku w plastrach, zwykle w całości. Plastry pojawiały się u mnie jedynie na grillu. Chyba muszę spróbować upiec w takiej formie :)