Papardelle ze szpinakiem oraz łososiem

22 lipca, 2013

Przyszła mi dzisiaj do głowy pyszna propozycja obiadowa, która w szczególności mogłaby przypaść do gustu miłośnikom ryb. Mianowicie, na stół trafia makaron papardelle ze szpinakiem oraz łososiem. A do szczęścia brakuje tylko ogrodu z altaną… :)

składniki: 2 duże gniazdka makaronu papardelle, 120g wędzonego łososia, 150g świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, łyżka oliwy, 1 łyżeczka masła, 2 łyżki kremowej śmietany, 1 łyżka jogurtu naturalnego z mascarpone, sól, pieprz

wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek ze szczyptą soli i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy masło, wrzucamy świeży szpinak i całość smażymy na małym „ogniu” aż szpinak traci sprężystość. Doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym dodajemy pokrojonego w paseczki łososia oraz śmietanę z jogurtem. Całość mieszamy i przez chwilę podsmażamy aby sos nabrał smaku. Do zawartości patelni dodajmy makaron, mieszamy. Podajemy natychmiast :)

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz