Naleśniki z nutellą i bananem

20 marca, 2014

Razem z Aleksandrą odkryłyśmy już jakiś czas temu, że najlepszym lekarstwem na wszelkie smutki są naleśniki z nutellą i bananem… no może nie zapominając o wielkim i złym bigmacu ;) który też raz na jakiś czas działa wręcz zbawiennie.
Dotychczas najszybszym sposobem na wspólne zjedzenie naleśnika było szybkie ubranie się i przemieszczenie się do pobliskiej naleśnikarni, jednakże w wolnej chwili najlepiej smakują właśnie te naleśniki, które powstają w domu.
Przepisu na nutellę ani na banany nie podaję z przyczyn oczywistych, dlatego też podrzucam podstawowy przepis na naleśniki.

składniki:
1 szkl. mleka, 2 jajka, szczypta soli, 100-120g mąki, 3 łyżki oleju, olej do smażenia
dodatki: nutella, banan pokrojony w plasterki

wykonanie: Mleko, jajka, sól, mąkę oraz 3 łyżki oleju miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na chwilę. Naleśniki smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni. Jeżeli ciasto zawiera olej nie ma konieczności smarowania patelni olejem, jednakże ja przed każdą nową porcją ciasta, smaruję lekko patelnię pędzelkiem namoczonym w oleju.

Gotowe naleśniki przekładamy nutellą oraz pokrojonymi plasterkami banana.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.