Lazurowe tagliatelle z grzybami

1 sierpnia, 2013

W mojej kuchni bardzo często smak na pewne produkty przychodzi falami. I podobnie jak kiedyś już w wielu przepisach stosowałam ser Lazur tak i tym razem ponownie po niego sięgnęłam, bo ten smak ciągnął się za mną już od kilku dni. Dzisiejsza propozycja to wyjątkowo prosty makaron z sosem śmietanowo serowym z pieczarkami, choć najlepszym rozwiązaniem byłoby tu zdecydowanie zastosowanie grzybów leśnych – idealnie podkreślają smak potrawy.

składniki: porcja makaronu tagliatelle (u mnie 3 małe gniazdka), 3 plastry sera Lazur, 3 pokrojone w talarki pieczarki, 2 łyżki śmietany, szczypta soli + sól do gotowania makaronu, pieprz, 1 łyżka masła czosnkowego, 1 łyżeczka oleju aromatyzowanego (u mnie pomidorami, bazylią i czosnkiem)
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki. Kiedy lekko się podduszą, dodajemy odrobinę (mniej niż łyżeczkę) oleju aromatyzowanego, pokruszony ser Lazur i podsmażamy na małym „ogniu” aż ser zacznie się topić. Następnie dodajemy śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu, mieszamy. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Podajemy od razu!
Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz