Lasagne bolognese

27 sierpnia, 2013

Kuchnia włoska jest bez dwóch zdań jedną z moich największych inspiracji podczas gotowania. Bogactwo smaków, zioła, sery i moje ukochane makarony… To wszystko powoduje, że najchętniej przeniosłabym się w chwilę do jednego z włoskich regionów, które wręcz emanują różnorodnością kulinarnych specjałów. Jedną z najbardziej znanych potraw włoskich jest bez wątpienia… Lasagne. I to właśnie ona króluje dzisiaj na moim stole.

składniki: 9 płatów makaronu lasagne, olej, olej aromatyzowany czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami, 500g mięsa wieprzowego, sól, pieprz, posiekany czosnek, 2 łyżki mąki, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1/2 szkl. startego parmezanu
sos beszamelowy: 80g masła, 4 łyżki mąki pszennej, 375 ml mleka, 3/4 szkl. parmezanu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
wykonanie: W płaskim szerokim garnku wstawiamy lekko osoloną wodę z dodatkiem oleju (nie żałujemy). Makaron również delikatnie możemy nasmarować olejem, a następnie gotujemy go we wrzącej wodzie przez około 3-4 minuty. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju aromatyzowanego, a następnie podsmażamy mięso mielone wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem. Kiedy mięso się wysmaży, oprószamy je mąką, mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy. Przez chwilę smażymy  i pod koniec dodajemy 1/2 szkl. startego parmezanu – mieszamy i odstawiamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, na które wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy stopniowo mleko – zawartość patelni może być gęsta i nie należy się tym przejmować. Kiedy połączymy składniki, do powstałej masy dodajemy 1/2 szkl. parmezanu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy olejem i dno wykładamy 3 płatami makaronu, na wierzchu rozsmarowujemy porcję sosu mięsnego, następnie beszamelowego i układamy kolejne 3 płaty. Następnie powtarzamy czynność i ponownie układamy 3 płaty makaronu: na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą porcję sosu beszamelowego, posypujemy pozostałą 1/4 startego parmezanu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie folię ściągamy i pieczemy bez przykrycia aż parmezan zacznie się przypiekać.
Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz