Kanapka z rostbefem, smażenie steku z rostbefu – wskazówki

24 lutego, 2014

Kanapka z rostbefem sprawdzi się zarówno świetnie w formie przekąski jak i śniadania czy kolacji. Nie każdy jednak podejmuje się smażenia steku, z obawy przed złym wysmażeniem mięsa. Dlatego zacznijmy może od kwestii wysmażenia mięsa ale to już poniżej.

składniki: 200g steku z rosbefu o grubości 2-2,5cm, oliwa z oliwek, sól, pieprz
dodatki: roszponka, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, ogórek zielony, ciabatta
sos: 100g jogurtu naturalnego, sól, pieprz, posiekany szczypiorek, sok z cytryny do smaku

Smażenie steku:
Podstawowe zasady smażenia steków w mojej kuchni :) nie wiem czy za chwilę zostanę za nie zlinczowana czy też nie ale w mojej kuchni pozwalam sobie śmiało na takie metody:
1. solenie - zazwyczaj solę mięso tuż przed smażeniem, nie sprawia to, że mięso staje się twarde…
2. temperatura mięsa - staram się zawsze doprowadzić mięso do temperatury pokojowej, wyjmując mięso z lodówki na godzinę przed smażeniem
3. odpoczywanie mięsa - zawsze po usmażeniu pozostawiam mięso owinięte lekko folią aluminiową, nie jestem zwolenniczką pozostawiania mięsa na patelni; czas odpoczynku – około 5-6 minut
4. stopnie wysmażenia mięsa - przyjmuję 3 stopnie wysmażenia mięsa, mianowicie:

  • rare (krwisty) – smażymy 2-2,5 minuty z każdej strony
  • medium (średni) – smażymy 3-3,5 minuty z każdej strony
  • well done (wysmażony) – smażymy 4-5 minut z każdej strony
Czasu smażenia niestety nie można określić jednoznacznie. Wpływ na czas smażenia może mieć zarówno grubość mięsa (2-2,5cm) jak i jakość mięsa. Mam jednak nadzieję, że te drobne wskazówki mogą okazać się dla Was przydatne. A teraz czas na resztę przepisu:
wykonanie: Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek, nie doprowadzając do dymienia. Mięso obsmażamy na średnim ogniu według powyższych wskazówek, w zależności od interesującego nas stopnia wysmażenia. Następnie mięso przekładamy do folii aluminiowej w celu odpoczęcia. W międzyczasie ciabattę dzielimy na pół i grillujemy wewnętrzną stronę każdej z połówek. Składniki na sos mieszamy. Kiedy mięso odpocznie kroimy je na cienkie plasterki i układamy na wygrillowanej bułce wraz z dodatkami. Całość wykańczamy sosem jogurtowym.
Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze