Kanapka z kulkami mięsnymi

9 stycznia, 2014

Kanapka z kulkami mięsnymi bez wątpienia skradła moje serce… Prosta w przygotowaniu, pyszna w smaku… Czego więcej chcieć?

składniki: bułka z pęczakiem, 120g mięsa mielonego, 1 łyżeczka bułki tartej, sól, pieprz, 1 łyżka mleka, mieszanka sałat, starta marchew, plastry zielonego ogórka, olej do smażenia
sos: 1 łyżka majonezu, 1 płaska łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz, chilli mielone

wykonanie: Bułkę przecinamy na pół (ale nie do końca). W miseczce mieszamy mięso z bułką tartą, zalaną wcześniej mlekiem, solą oraz pieprzem. Z mięsa formujemy 5-6 małych kuleczek, które następnie obsmażamy dokładnie z każdej strony na patelni. W międzyczasie mieszamy składniki na sos, którym smarujemy wewnętrzną część bułki, wykładamy sałaty, kulki mięsne, marchew oraz ogórka zielonego. Opcjonalnie można dodać świeżą kolendrę.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.