Kurczak z warzywami

9 stycznia, 2014

Kurczak z warzywami to nic innego jak bardziej warzywna wersja kurczaka w sosie śmietanowym. Dodatek marchewki, groszku oraz brokułów nadaje zarówno kurczakowi jak i sosowi przyjemnego smaku. Idealny z dodatkiem ryżu bądź ziemniaków.

składniki: 800g części z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka), 2 duże marchewki, 150g mrożonego groszku, 200g różyczek brokuła, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, śmietana 18% (ilość wedle uznania), 2 płaskie łyżeczki mąki, bulion drobiowy, oliwa, tłuszcz do smażenia

wykonanie: Mięso dokładnie oczyszczamy, przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, przyprawę do kurczaka oraz odrobinę oliwy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kurczaka na rumiano, a następnie przekładamy do garnka. Kurczaka zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy groszek oraz brokuły i gotujemy do miękkości. Mąkę rozprowadzamy z niewielką ilością wody i dodajemy do sosu – całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec sos zaprawiamy śmietaną.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.