Sosy kanapkowe

14 września, 2013

Czasami wystarczy jeden składnik aby danie nabrało nowego pysznego charakteru. Podobnie jest z kanapkami, które wystarczy podać z szybkimi w przygotowaniu sosami kanapkowymi i już śniadanie może sprawić dużo więcej przyjemności. Poniżej przedstawiam dwa proste sosy kanapkowe: pikantny majonezowy oraz łagodny majonezowo paprykowy.

Składniki:

Sos majonezowy paprykowy:

  • 1/2 pieczonej papryki bez skórki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • szczypta soli

Sos majonezowy pikantny:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 1 mały przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • szczypta soli

Wykonanie:

Zarówno w przypadku sosu majonezowo paprykowego jak majonezowego pikantnego, składniki rozdrabniamy i łączymy za pomocą blendera.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze