Sosy kanapkowe

14 września, 2013

Czasami wystarczy jeden składnik aby danie nabrało nowego pysznego charakteru. Podobnie jest z kanapkami, które wystarczy podać z szybkimi w przygotowaniu sosami kanapkowymi i już śniadanie może sprawić dużo więcej przyjemności. Poniżej przedstawiam dwa proste sosy kanapkowe: pikantny majonezowy oraz łagodny majonezowo paprykowy.

składniki:
sos majonezowo paprykowy: 1/2 pieczonej papryki bez skórki, 2 łyżki majonezu, kilka kropli soku z cytryny, szczypta świeżo mielonego pieprzu, szczypta soli

sos majonezowy pikantny: 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, kilka kropli soku z cytryny, 1 mały przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczka kaparów, szczypta świeżo mielonego pieprzu, szczypta soli

wykonanie: Zarówno w przypadku sosu majonezowo paprykowego jak majonezowego pikantnego, składniki rozdrabniamy i łączymy za pomocą blendera.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze