Pieczona dynia

20 września, 2013

Pieczona dynia, a dokładnie dynia Hokkaido to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Szczególną zaletą tej dyni jest to, że nie trzeba jej obierać – skórka po obróbce termicznej nadaje się do jedzenia podobnie jak pozostała część dyni.

Dynię należy najpierw przeciąć, usunąć pestki i za pomocą noża, tylko ostrożnie, pokroić dynię na plastry. Gotowe kawałki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, oprószamy solą i lekko skrapiamy oliwą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 16-17 minut.

Z gotowej, upieczonej dyni możemy przyrządzić m. in. puree dyniowe, które śmiało możemy wykorzystać w wielu przepisach, chociażby na ciasto, muffinki czy krem z dyni. Upieczoną dynię, pokrojoną w kostkę możemy także wykorzystać jako składnik pysznej sałatki.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz

  1. ooj tak:) również przepadam za smakiem tej dyni- szczególnie pieczonej. Gdyby tylko była nieco tańsza, mogłabym jeść ją codziennie!