Oliwa aromatyzowana czosnkiem i chili

20 listopada, 2013

W ostatnim czasie domowa aromatyzowana oliwa nadała przyjemnego charakteru pewnej potrawie, a raczej dodatkowi do potraw, który wkrótce również zaszczyci blog swoją obecnością ;) dlatego warto wyposażyć się w taką oliwę!

składniki: 300 ml oliwy z oliwek, 5 obranych ząbków czosnku, 1 czubata łyżka papryki chili, 1 łyżeczka świeżego tymianku

wykonanie: Każdy ząbek czosnku nacinamy do połowy i przekładamy do butelki. Następnie dodajemy paprykę chili oraz świeży tymianek i zalewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni, po czym odcedzamy czosnek wraz z papryczkami  i tymiankiem.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz

  1. Taka domowa oliwa to świetny wynalazek :) Osobiście używam do aromatyzowania oleju rzepakowego, nie oliwy, olej przede wszystkim nie ma smaku, ale poza tym też lepieni nadaje się potem np. do smażenia :)