Najlepszy sos pomidorowy do pizzy

8 lipca, 2013

Uwielbiam proste przepisy, które nie wymagają zbyt wielu składników. Tym razem bierzemy na tapetę sos pomidorowy do pizzy, który bez wątpienia, jaki by nie był to i tak najlepszy będzie z pomidorów, a nie z koncentratu. Osobiście do przyrządzenia sosu pomidorowego używam pomidorów z puszki – całych, bez skóry. Sprawdzają się idealnie.

składniki: 1 puszka pomidorów całych bez skóry, 2 łyżki oliwy, 7-8 listków świeżej bazylii, 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, szczypta soli, szczypta cukru i szczypta pieprzu

wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez 10-15 minut aż nadmiar wody odparuje, a pomidory staną się na tyle miękkie, że uda się je rozdrobnić. Następnie dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy. Chwilkę dusimy. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, dusimy 2-3 minuty i gotowe :)

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz