Golden syrup

28 września, 2013

Golden syrup tak często pojawia się w wielu przepisach, że w końcu i ja postanowiłam zamieścić przepis właśnie na niego. Wszystko wynika przede wszystkim z lenistwa, które nie pozwala pójść do sklepu i kupienie gotowego, jasnozłotego płynu, wzbogaconego zapewne w jakieś dodatkowe sztuczne cuda :)

Polecam zrobić sobie porcyjkę golden syrup i wykorzystać go do przygotowania pysznego syropu dyniowego do latte!

Składniki:

  • (1 część) 5 łyżek cukru,
  • 25g wody
  • 500g cukru,
  • 1 i 1/5 szkl. wrzątku,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

W garnku z nieprzylegającą warstwą zagotowujemy wodę z cukrem, podgrzewamy następnie na mniejszym ogniu aż do uzyskania złotej barwy. Należy jednak uważać aby nie przypalić cukru, wówczas będzie miał gorzkawy posmak. Zdejmujemy z ognia. Do powstałej masy, ostrożnie i powoli wlewamy wrzątek – należy jednak zachować ostrożność i naprawdę wlewać wodę powoli aby masa nie wystrzeliła… Następnie dodajemy cukier oraz sok z cytryny, mieszamy, ponownie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Studzimy i przelewamy do naczynia, w którym syrop docelowo będzie się znajdować – syrop dodatkowo zgęstnieje po wystudzeniu.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.