Golden syrup

20 września, 2013

Golden syrup tak często pojawia się w wielu przepisach, że w końcu i ja postanowiłam zamieścić przepis właśnie na niego. Wszystko wynika przede wszystkim z lenistwa, które nie pozwala pójść do sklepu i kupienie gotowego, jasnozłotego płynu, wzbogaconego zapewne w jakieś dodatkowe sztuczne cuda :)

Polecam zrobić sobie porcyjkę golden syrup i wykorzystać go do przygotowania pysznego syropu dyniowego do latte!

składniki: (1 część) 5 łyżek cukru, 25g wody
oraz dodatkowo: 500g cukru, 1 i 1/5 szkl. wrzątku, 2 łyżki soku z cytryny

wykonanie: W garnku z nieprzylegającą wartwą zagotowujemy wodę z cukrem, podgrzewamy następnie na mniejszym ogniu aż do uzyskania złotej barwy. Należy jednak uważać aby nie przypalić cukru, wówczas będzie miał gorzkawy posmak. Zdejmujemy z ognia. Do powstałej masy, ostrożnie i powoli wlewamy wrzątek – należy jednak zachować ostrożność i naprawdę wlewać wodę powoli aby masa nie wystrzeliła… Następnie dodajemy cukier oraz sok z cytryny, mieszamy, ponownie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Studzimy i przelewamy do naczynia, w którym syrop docelowo będzie się znajdować – syrop dodatkowo zgęstnieje po wystudzeniu.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz

  1. Wygląda jak prawdziwy ;) Muszę się w końcu zmobilizować żeby zrobić. A kupić golden syrup to jest raczej trudno w naszym kraju. Teraz mam bez łaski ale mieszkając w Krakowie przywoziłam zapas z aktualnej stolicy.

  2. Przez przypadek weszłam na tę stronę. Syrop cukrowy wygląda bardzo pięknie. Nie wiem tylko dlaczego używana jest nazwa syrup? Przepis na ten syrop znalazłam jeszcze w książce kucharskiej mojej mamy z lat pięćdziesiątych. Była to baza do lukru do ciast. Po ugotowaniu syropu do tzw. nitki (ciągnie się jak nitka przy próbie ) uciera się go drewnianą pałką i mamy pyszny biały lukier do ciast i babeczek. Po dodaniu odrobiny masła jest bardziej plastyczny i nie kruszy się. Dzisiaj skorzystałam z przepisu na pierś z kaczki. Dobry! Pozdrawiam serdecznie, Krystyna